Een boek dat met passie en vanuit kunde is geschreven, gevuld is met voor de lezer bruikbare tips én rechtdoet aan de complexiteit en weerbarstigheid van onze dagelijkse praktijk. Ik ben fan!

Hans Heyda en Franke Jongsma bieden met hun boek ‘Maak van je team een Eenheid!’ (gelukkig) geen ‘succes in 6 stappen-formule’. Ze bieden wel verrassend inzicht in het verschil tussen een groep, een team en een eenheid. In drie modellen geven zij vele theoretische en praktische handvatten, vergezeld van voorbeelden. Daarnaast wordt elk hoofdstuk ingeleid met een tot de verbeelding sprekend mariniersverhaal van Hans, waarin direct de essentie van het hoofdstuk duidelijk wordt. (En waaruit overigens een prima vergelijking te trekken is met het reilen en zeilen binnen andere organisaties.) Elk hoofdstuk wordt afgesloten met ‘On the double: zelf aan de slag’, prikkelende aanwijzingen die je kan opvolgen. Een essentieel onderdeel van dit boek mijns inziens, temeer omdat (eenheids-)ontwikkeling pas kan starten als je aan de slag gaat!

In een eenheid ben je één met jezelf, je team en je omgeving, zodat je samen in een complexe en onvoorspelbare omgeving kan acteren. Dat vraagt wat van mensen! Wat ik mooi vind is dat de waarderende benadering als uitgangspunt is genomen en de essentie (waartoe zijn we -dit keer- samen op aard?) centraal staat. En daarna is het gericht oefenen en reflecteren. En nog een keer, net zolang tot het in het DNA van je team zit. (Wat in de praktijk vermoed ik nog wel eens bijzonder uitdagend kan zijn…) Gelukkig helpen de schrijvers ons een handje op weg.

‘Maak van je team een Eenheid!’ is een eenvoudig ogend boek dat complexe materie overzichtelijk maakt. Een boek dat antwoorden biedt op vragen waar teams -en hun begeleiders- tegenwoordig mee te maken hebben. Een aanrader wat mij betreft!
Het zou me overigens niets verbazen als van dit boek ooit nog eens een handboek met oefeningen verschijnt! Ik teken alvast in 😉