Reacties op het boek

Wil je ook een reactie achterlaten? Gebruik hiervoor dan onderstaand formulier.

Verfrissende kijk op teams

In een tijd waarin veel gesproken en geschreven wordt over teams en waarin zelfsturende teams de oplossing voor veel organisatieproblemen geacht worden te zijn, is dit boek verhelderend. Het laat goed zien waarom teams op zich nog niet voldoende zijn en waarom je van een team een eenheid zou willen maken.

Het is zo makkelijk gezegd—eenheid. Vooral in het Engels hebben we het makkelijk over een “unit” of een business unit. Maar eenheid in je team is niet vanzelfsprekend. Dit boek leert je het belang van eenheid begrijpen, legt helder uit wat het is en bevat een fiks aantal praktische adviezen voor hoe je eenheid kunt realiseren. Van harte aanbevolen!

26 juni 2019
J. Kraaijenbrink

Must read!

Dit boek is een must read voor leiders en teamleden die iets willen bereiken met hun team. Als je van groep naar team naar eenheid wil groeien geeft dit boek je prettige en praktische handvatten. De combinatie van theorie, praktijk en echte ervaringen maken dat de inhoud goed te volgen is. Tijdens het lezen voel je de passie van de schrijvers tussen de regels door. De aanpak vanuit 3 modellen op impact, groei en effect creëren op een makkelijke manier enthousiasme doordat je werkt vanuit een gezamenlijke droom(collectieve ambitie). Dit maakt samenwerken prettig en nuttig voor de hele groep.

Het boek zet aan om aan de slag te gaan en de tips en tools helpen je op weg in elke fase waarin je beland met elkaar. In het tijdperk van verandering is het erg prettig een boek te lezen dat antwoorden geeft op vragen waar je als continu veranderend team mee te maken hebt. Daarnaast zijn de mariniers verhalen boeiend en visualiseren ze de bedoeling van het komende hoofdstuk.

16 juli 2018
A. de Heer

Geprikkeld om aan de slag te gaan

Een verhelderend en leerzaam boek. Leest gemakkelijk en is prettig afwisselend. Heel interessant hoe de schrijvers de combinatie van marinierservaringen en de psychologie gebruiken in een vertaalslag naar de mogelijkheden in leidinggeven.
Tijdens het lezen werd ik (als teamleider) steeds bewuster van de kracht van het team en de rol van de (team)leider. Ik ben positief verrast hoeveel tools en tips je eruit kan halen die bij je passen als persoon. Je wordt per onderdeel geprikkeld en uitgedaagd om aan de slag te gaan.
Een aanrader voor managers en teamleiders!

19 april 2018
P.N.F.J. Evers

Groeien naar een eenheid met impact

Dit is niet het zoveelste boek over teamontwikkeling, maar een uniek boek over groeien naar een eenheid. De meeste teamtheorieën beschrijven de verschillende fasen van teamontwikkeling. Hans Heyda en Franke Jongsma richten zich echter op eenheidsontwikkeling. Zij maken een helder onderscheid in de verschillen tussen de ontwikkelfasen van groepen, teams en eenheden. Daarnaast beschrijven zij op praktische wijze hoe de vorming van een eenheid precies omgekeerd aan teamontwikkeling verloopt. Een eenheid investeert bij aanvang van de eenheid in het ontwikkelen van een gedeelde en aantrekkelijke collectieve ambitie en het creëren van een groot onderling vertrouwen. Dit stelt de mensen binnen de eenheid in staat vertrouwde zekerheden los te laten en nieuwe aanpakken te proberen om de complexe opgaven te kunnen realiseren waarvoor zij gesteld staan.

In hun model van eenheidsontwikkeling en impact beschrijven de auteurs op inspirerende wijze de elementen die de onderscheidende impact van een eenheid bepalen. Het is een boek dat aanzet om vanuit dit vernieuwende perspectief met je eigen team aan de slag te gaan, omdat je tijdens het lezen al snel ziet waar je met elkaar wellicht mogelijkheden laat liggen. En ook omdat je waarschijnlijk zin krijgt samen meer plezier en effect uit de samenwerking te halen.

28 maart 2018
A. Nagel
Eigenaar Nieuw Perspectief B.V.

On the double: en nu zelf aan de slag

Een boek dat met passie en vanuit kunde is geschreven, gevuld is met voor de lezer bruikbare tips én rechtdoet aan de complexiteit en weerbarstigheid van onze dagelijkse praktijk. Ik ben fan!

Hans Heyda en Franke Jongsma bieden met hun boek ‘Maak van je team een Eenheid!’ (gelukkig) geen ‘succes in 6 stappen-formule’. Ze bieden wel verrassend inzicht in het verschil tussen een groep, een team en een eenheid. In drie modellen geven zij vele theoretische en praktische handvatten, vergezeld van voorbeelden. Daarnaast wordt elk hoofdstuk ingeleid met een tot de verbeelding sprekend mariniersverhaal van Hans, waarin direct de essentie van het hoofdstuk duidelijk wordt. (En waaruit overigens een prima vergelijking te trekken is met het reilen en zeilen binnen andere organisaties.) Elk hoofdstuk wordt afgesloten met ‘On the double: zelf aan de slag’, prikkelende aanwijzingen die je kan opvolgen. Een essentieel onderdeel van dit boek mijns inziens, temeer omdat (eenheids-)ontwikkeling pas kan starten als je aan de slag gaat!

In een eenheid ben je één met jezelf, je team en je omgeving, zodat je samen in een complexe en onvoorspelbare omgeving kan acteren. Dat vraagt wat van mensen! Wat ik mooi vind is dat de waarderende benadering als uitgangspunt is genomen en de essentie (waartoe zijn we -dit keer- samen op aard?) centraal staat. En daarna is het gericht oefenen en reflecteren. En nog een keer, net zolang tot het in het DNA van je team zit. (Wat in de praktijk vermoed ik nog wel eens bijzonder uitdagend kan zijn…) Gelukkig helpen de schrijvers ons een handje op weg.

‘Maak van je team een Eenheid!’ is een eenvoudig ogend boek dat complexe materie overzichtelijk maakt. Een boek dat antwoorden biedt op vragen waar teams -en hun begeleiders- tegenwoordig mee te maken hebben. Een aanrader wat mij betreft!
Het zou me overigens niets verbazen als van dit boek ooit nog eens een handboek met oefeningen verschijnt! Ik teken alvast in 😉

27 maart 2018
Laura de Faber
Eigenaar van LMTLSS Helpt mensen in organisaties met verbeteren, veranderen en vernieuwen en vanuit verrassend andere invalshoek weer toekomst bouwen.
Strong Testimonials formulier inzending spinner.

Verplicht veld